RESEPI PERAPAN DAGING BBQ SEDAP DAN SIMPLE



Yeah,sebulan lepas raya aidiladha, banyak betul stok daging dalam peti sejuk. so my family use some of the ‘dagings’ to make daging bbq yang cucuk-cucuk lidi.So kali ni amar akan berkongsi resepi perapan daging bbq yang tersangat sedap and that’s why you’re here reading this post.Walaupun lama dah lepas raya haji namun amar baru bersempatan untuk share this you all guys so i hope you enjoy this.

Ramuan untuk 2kg perapan daging                 
1)Setengah paket sos lada hitam segera 500gram
2)Bahan perasa garam gula
3)1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
4)Bawang putih yg dicincang halus    
5)Bawang besar dipotong dadu
6)Chilli flakes 2 sudu besar

Simple kan,so korang kena perap bahan -bahan ni dalam peti ais selama semalam and it should look like this




Lepas korang siap perap then its time to cucuk-cucuk the BBQ,bahan yang korang perlukan:
1)Lidi
2)Tomato Ceri
3)Bawang Besar
4)Lada bengala kalau boleh warna warni ya
5)Timun jepun sebab nak bagi ranggup sikit


For those yang tak kenal tomato ceri so macam ni lah rupa dia



Dalam penapis ni ada timun jepun dan lada bengala hijau dengan kuning,kalau ada warna merah sekali lagi mengancam



Teknik untuk cucuk BBQ dengan betul
Korang jangan ingat nak masak je ada cara,tapi nak cucuk bbq pun kena ada skill tau ,k gurau jap .Taklah kalau boleh kalau nak cucuk bbq tu jangan la main bedal je,cucuk la ikut susunan baru nampak ada seni ,contoh nya macam ni


  •  bawah sekali letak daging tau,jangan letak bawang pulak nanti hangus kan
  • second layer letak la bawang atau lada bengala then diikuti dengan daging pulak,pandai pandai lah korang bergilir antara bawang dgn lada ya
  • lepas letak daging last tu,letak tomato,serious sedap makan lepas siap bakar tomato tu jadi juicy sangat ,tomato diletakkan di atas sebab taknak bagi masak sangat sebenarnya
  •  last sekali letaklah timun ,supaya tomato yang anda cucuk tadi tak mudah tergelincir keluar dari lidi


Hasil lepas penat lelah ikut step tadi:



Then prepare arang dan sedia untuk bakar,take note that aku tak tulis pulak tutorial untuk hidupkan api okay .



OMG THIS BBQ LOOKS SO BEAUTIFUL AND SEXY,kecur pulak air liur masa tulis ni



Lepas siap then it’s time to eat



I hope you guys enjoy this as much as I enjoyed it ~
Big thanks for my sister for preparing this recipe for me and today is her bithday 22/9/2017.Semoga panjang umur dan murah rezeki ye kak.
RESEPI PERAPAN DAGING BBQ SEDAP DAN SIMPLE RESEPI PERAPAN DAGING BBQ SEDAP DAN SIMPLE Reviewed by Amar Razali on September 22, 2017 Rating: 5

9 comments:

  1. wahhh...nampak sedap la...tq sharing resepinya :)
    and happy belated birthday to ur sister.. :)

    ReplyDelete
  2. Sedap nanti kena beli daging banyak dulu la hihihihi nak cuba

    ReplyDelete
  3. Wah, sedapnya makan, dagingnya pun nampak segar-segar.. Thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe2 tunggu raya haji tahun depan boleh la try

      Delete
  4. haah..cantik.Menggiurkan betul..warna warni mcmni lagi selera nak makan.Silap2.. cari sayur jee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul-betul gigit bawang pun sedap sbb manis

      Delete

Powered by Blogger.